Keşke Takılsak #1 Akio Toyoda

Selamlar, evet “keşke takılsak” isminde bir kısım peşindeyim. Böyle bir dizide keşke gerçek hayatta da tanışsak, hafta sonları bir telefonla beraber iki lafın belini kırmaya çıksak, keşke öğlen 3 gibi Suna’da otururken “napıyosun?çocuklarla oturduk, sende gel” diyebileceğim seviyede dostluğumuz olsa dediğim isimleri konuk ediyoruz.

Ve otomobil dünyasının hafif esprili(Sektörün %92si gibi) yaman beyefendisiyle başlayalım istiyorum: “2021 Yılının Dünya Otomobili İnsanı” Akio Toyoda!

Toyota’nın herkes için farklı bir hikayesi olabilir, bir ekonomi politik öğrencisi için LS400 ile bütçe açığını kapayıp, Amerika ihracatlarıyla gelişen ve güzel günlere erişen Japonya’yı temsil eder.(Mükkemmel bir hikayedir, Japonlar, Amerikalılara deliler gibi araba satarak, hem Amerika’ya olan borçlarını öderler, 5 sene içerisinde Amerikaya borç verir hale gelirler. Bugün Japonya, Amerika ve Çin’den sonra dünyanın en büyük 3. ekonomisi.) Ya da mesela Halının üzerinde çek-bırak arabasını süren bir çocuk ve 90’larda genç olan herkes için de Supra, yaşı biraz daha büyükler için efsane AE-101 kasa kodlu Corolladır.

Oysa, 1956 doğumlu Akio Toyoda için Toyota aslında baba mesleği, tabi ki Toyota’nın sahibi olan bir aileye doğduğunuzda kimse sizden acıklı veya zorluklarla geçmiş bir hayat beklemiyor. İşte okula gidicek parası yokmuş bir gün aklına, Yaris’i yapmak gelmiş gibi bir hikayesi yok. Fakat, miras olarak Toyota’yı almak yine de mükemmel bir sorumluluk olsa gerek, memleketimizde nice iki kardeş babasından kalan dükkanı bile ne yapacağını bilemezken(Abi Selam!)

Kahramanımızda önce ülkesinde Keio Üniversitesinde temiz bir hukuk okuyor(Hukuk bilgisi yine ülkenin vergi ve hukuk işleyişini düşündüğümüzde üst basamaklardaki yöneticiler için çok önemli, bir ara Nissan’ın vergi davası sebebiyle sırra kadem basan CEO’sunu da yazarım), arkasından okyanus ötesinde görevlere hazırlanmak için Babson’da MBA’ini yapıp, Toyota’da ilk görevine Toyota City’de depoda başlıyor. İlk küçük rolüyle, Taiichi Ohno’nun kitabında bahsettiği “Toyota Ruhu”nun içinden yepyeni bir ruh çıkarıyor gezdiği her yerde Akio Toyoda. İlk yalın üretim denemelerinde, dünyanın her yerine 12 günde, tamamen müşterinin taleplerine uygun olarak üretİlen Toyotalar, bugün sadece 4 günde dünyanın her yerine hazır olabiliyor. Başkanlık görevine geldiği 2009’dan bu yana en çok üzerine çalıştığı noktalardan biri bu Akio-San’ın; Toyota Ruhu.

Fakat tahmin edersiniz, konu otomobiller, ruhun sadece üretim bantlarına hapsedilmesi olası değil. Asıl ruh, yolun ve yola dair… İşte, Akio’nun pelerini giydiği, bugün “bold” bir karakterle yazılan Toyota logosunun hakkını verdiği alanda burada başlıyor. Akio, şirketin ve grubun CEO’su olduğu kadar, “Test Pilotu”, şirketin performans birimi Gazoo Racing ile yılın yarısını Nürburgring pistinde geçiriyor. Hatta, misafirlerini orada ağırlayıp, toplantılardan önce yeni Supra’yla bir tura çıkarıyor.

Yeni Supra, ve Gazoo’nun performansa dair tüm geliştirmelerinde payı var, ve en şaşırtıcı kısmı Supra ile başlayan BMW ortaklığı da aslında Akio Toyoda’nın projesi. Aşağıda hikayesine dair güzel bir video var:

Her ne kadar kariyerinin en zor konuşmalarından biri olduğunu tahmin etsem de, Amerika’ya dağıtılan araçlardaki gaz pedalı sorunu sebebiyle geri çağrılan araçlara dair Amerikan Parlamentosunda yaptığı konuşması da dinlemeye değer, konuşmanın tamamını Youtube’da bulabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir